KARATE SOM TÄVLINGSSPORT

En fördel med karate anser många är att det är frivilligt att tävla. Du är trots detta med och tränar i samma grupp som de som tävlar. Men skulle du vilja testa dig mot andra är det i första hand två olika tävlingsformer.
Karatetävlingar arrangeras i olika klasser för barn, ungdom och vuxna.

KUMITE (Fighting)
Kumite betyder egentligen sparring men är även namnet på en av de grenar man tävlar i, både individuellt och i lag.Man tävlar på en yta som är 8x8 meter och den som med perfekt kontrollerade placerade slag eller sparkar först uppnår 8 poäng vinner matchen. Vid tävlingar inom Shotokan karate gäller matchen två poäng. Går man utanför ringen får man en varning och upprepas detta kan man förlora matchen.
Slag och sparkar skall vara kontrollerade, mot kroppen tillåts hårdare kontakt medan det måste vara full kontroll vid slag mot huvudet. När barn tävlar tillåts ingen kontakt. Tillåtna ytor att attackera är bålen och ansiktet.KATA (Form)
Kata står för ett detaljerat mönster av rörelser vilka utförs antingen solo eller i lag med tre utövare.

En Kata utgörs av en bestämd serie olika rörelser där den tävlande bedöms efter perfekt form, hastighet och styrka. Utövaren visualiserar attacker mot tilltänkta motståndare och försvarar sig mot dessa, I vissa tävlingar visar man även teknikerna med motståndare.

Det finns närmare 100 Kata, vissa med små variationer mellan de olika stilarna.TÄVLINGAR FÖR ALLA
Det arrangeras tävlingar för flickor och pojkar, för barn, ungdom, junior och seniorklasser men även för äldre. Bland annat European Master Games från +35 år ända upp till över 70 år.
Karate passar alla,
gammal som ung, kille eller tjej. Du måste dock ha fyllt åtta år för att börja träna.


Klubbarna har nybörjare-, barn-, ungdoms- och vuxen- grupper,  i sin tur är uppdelade i bältesgrader för att träningen ska bli så effektiv som möjligt.
 

De flestas mål är svarta
bältet. Men för andra är
detta bara början.

Du börjar med kyu-grader och när du klarar ditt svarta bälte kallas det DAN-grader. Det finns även olika DAN varför du kan fortsätta träna och gradera dig hela livet.

 
 
 
         
SKÅNES KARATEFÖRBUND.
c/o GAK ENIGHET
Fagerstagatan 1, 214 44 Malmö.

  Ordförande Leif Almö
Email: almo [at] scandnet.com
  Drift av webbsida: ScandNet AB
För tekniska frågor om karate.se kontakta
webmaster [at] karate.se