DETTA ÄR KARATE

Karate eller Karate-Do, är ett japanskt kampsystem med rötter redan från 400-talet. Idag är karate världen största kampsport, en modern tävlingsidrott och ett effektivt självförsvarssystem. Samtidigt är karate en träning för både kropp och själ då den bjuder på en allsidig fysisk och psykisk träning .

KARATE ELLER KARATE-DO
”Kara” betyder ”tom” på japanska och ”te” står för hand. ”Do” står för vägen, det vill säga den väg eller det mål man väljer i livet. Därför står Karate-Do för den ”tomma handens väg” där karate syftar till ett kampsystem där man inte använder vapen, och ”Do” är vägen eller målet du väljer här i livet. Ordet ”Do” kan för många vara svårt att tolka, då vägen eller målet i själva verket är ändlöst, det vill säga endast ett livslång lärande kan ta dig närmare det svar du vill uppnå eller söker. Judo, Aikido, Kendo är andra exempel på japanska kampkonster med ”Do” i namnet.SAMURAJERNA KODER
Idag används därför oftast endast beteckningen ”Karate” vilket då i första hand syftar på fysisk träning, sport eller självförsvarsträning. De som börjar tränar upp fysiken, lär sig ett effektivt självförsvar, vissa anser de uppnår en känsla av harmoni och balans men fortfarande innebär inte detta att man tränar karate-do. Vissa väljer att fördjupa sin träning varför man även börjar intressera sig för Zen meditation och Bushi-Do, samurajernas moraliska koder.


MOTION, STYRKA OCH SMIDIGHET
I vilken idrott tränar du och har tekniker där du använder hela kroppen? Och du använder både höger och vänster sida, det vill säga blockeringar, slag och sparkar tränas lika mycket med båda sidor. Dessutom ökar du din kondition, styrka och smidighet.


SJÄLVFÖRSVAR

Karate är den perfekta träningen för dig som helst inte vill attackera men kunna skydda dig själv eller andra om det behövs. Runt om i världen tränar även polis, militär, vakter och många andra personer olika kampsystem vilka har karate som grund.

Beroende på vilken mästare som utvecklat systemen tränar man olika ”stilar” vilket närmast kan liknas vid olika skolor.

Karate passar alla,
gammal som ung, kille eller tjej. Du måste dock ha fyllt åtta år för att börja träna.


Klubbarna har nybörjare-, barn-, ungdoms- och vuxen- grupper,  i sin tur är uppdelade i bältesgrader för att träningen ska bli så effektiv som möjligt.
 

De flestas mål är svarta
bältet. Men för andra är
detta bara början.

Du börjar med kyu-grader och när du klarar ditt svarta bälte kallas det DAN-grader. Det finns även olika DAN varför du kan fortsätta träna och gradera dig hela livet.

 
 
 
         
SKÅNES KARATEFÖRBUND.
c/o GAK ENIGHET
Fagerstagatan 1, 214 44 Malmö.

  Ordförande Leif Almö
Email: almo [at] scandnet.com
  Drift av webbsida: ScandNet AB
För tekniska frågor om karate.se kontakta
webmaster [at] karate.se