FIGHTING = KUMITE

Då karate är utvecklat ur ett självförsvarssystem är vissa tekniker förbjudna i tävling. Man får inte glömma att karate betyder tom hand varför vid träning man  oftast inte har handskar på händerna vilket man däremot har i kumite.  Det är enbart vid tävlingsträning man har handskar. För att undvika skador måste man ha kontroll över slag, stötar, svep och sparkar.Godkända attackytor
när man tävlar är huvud/ansikte, hals (ej strupen), bröst och mellangärde samt ryggen. Teknikerna måste vara kontrollerade mot kroppen och kraftig kontakt mot ansiktet resulterar alltid i diskvalificering.

Matchtiden
är två minuter effektiv tid för damer och tre för herrar. Vid oavgjort förlängs matchen om det är individuell tävling men inte i lagtävling. Medaljmatcher är fyra minuter. Matchtiden för yngre juniorer (kadetter) och juniorer är två minuter.Klädseln
är vit karatedräkt och en tävlande har rött bälte och den andre blått. Man tävlar i olika
viktklasser
.

Domarna
består av en huvuddomare och 2-4 sittande kantdomare vilka har röd respektive blå flagga i händerna.

Poäng
som delas ut i match är Sanbon (3 poäng), Nihon (Två poäng) och Ippon (En poäng). Till exempel bra kontrollerad spark mot huvudet innebär tre poäng.

Leder en tävlande med 8 poäng vinner han sin match.  Okontrollerade tekniker, attacker mot inte godkända attackytor, farliga kast, osporetsligt uppträdande  och mattflykt ger minuspoäng.

Ippon Shobu
innebär att man tävlar om två poäng (wazari) eller en full poäng (Ippon). Inga viktklasser i denna tävlingsform.   
Karate passar alla,
gammal som ung, kille eller tjej. Du måste dock ha fyllt åtta år för att börja träna.


Klubbarna har nybörjare-, barn-, ungdoms- och vuxen- grupper,  i sin tur är uppdelade i bältesgrader för att träningen ska bli så effektiv som möjligt.
 

De flestas mål är svarta
bältet. Men för andra är
detta bara början.

Du börjar med kyu-grader och när du klarar ditt svarta bälte kallas det DAN-grader. Det finns även olika DAN varför du kan fortsätta träna och gradera dig hela livet.

 
 
 
         
SKÅNES KARATEFÖRBUND.
c/o GAK ENIGHET
Fagerstagatan 1, 214 44 Malmö.

  Ordförande Leif Almö
Email: almo [at] scandnet.com
  Drift av webbsida: ScandNet AB
För tekniska frågor om karate.se kontakta
webmaster [at] karate.se