FRÅGOR OCH SVAR

Vad betyder karate?
Vem kan börja träna?
Vad går karate ut på?
Vad förbättrar jag när jag tränar karate?
Är karate självförsvar?
Lär man sig krossa plank och tegelstenar?
Tävlar man i karate?
Vad skall jag ha för kläder för att börja träna?
Vad kostar en dräkt?
Hur ofta kan man gradera sig?
Är det svårt att gradera sig?
Kan verkligen jag bli bra i karate?

 


Vad betyder karate?
Karate är Japanska och Kara Står för “tom” och Te för hand, det vill säga ”Tom hand” vilket är lika med träning utan vapen.


Vem kan börja träna?
Karate passar alla. Killar och tjejer oavsett i ålder. Träningen är tuff men givetvis är anpassad till åldern på de som tränar. I de flesta klubbar kan man börja från 8 år och då är det träningen anpassad för barn. Är du tonåring eller äldre är det givetvis betydligt hårdare träning.


Vad går karate ut på?
Att träna upp sig så att man vid fara reagerat instinktivt men ändå kontrollerat. Om du blir attackerad finns det ingen tid att tänka, därför kommer du att träna teknikerna om och om igen. Det beror på dig själv om du skall lyckas, det finns inga genvägar förutom målmedveten träning.

Vad förbättrar jag när jag tränar karate?
Reaktionsförmågan i olika situationer, kroppskontroll, hastighet, balans, smidighet, koordination, uthållighet, självdisciplin, styrka och att fokusera. Och samtidigt lär du dig ett effektivt självförsvar. I vilken annan träning gör du det?


Är karate självförsvar?
Karate är i första hand ett självförsvar. Varje teknik bygger på att antingen försvara sig (blockera), eller om det inte går att undvika, kunna skydda sig själv eller andra genom att även använda slag, sparkar och blockeringar. Ett tufft och effektivt självförsvar.

Lär man sig krossa plank och tegelstenar?
Egentligen inte – men när man tränat några år vill vissa testa hur starka deras tekniker är. Då är olika ”krosstekniker” ett effektivt sätt. På uppvisningar visas det ofta hur man krossar betongblock, tegelstenar och plank, inte minst för att alla skall förstå kraften i en väl utförd karateteknik.

Tävlar man i karate?
Vissa vill mäta sig med de bästa och väljer då att börja tävla. Men det bästa av allt; Det är frivilligt att tävla, du tränar ändå i samma grupp som de som tävlar.
I tävling och tävlingsträning har man tagit bort vissa slag och sparkar och du får inte attackera mot alla delar av kroppen. Det tävlas i såväl VM, EM som Svenska mästerskap.

Vad skall jag ha för kläder för att börja träna?
Bekväma lediga kläder, en t-shirt och träningsbyxor går bra. Inga skor. Efter ett tag skaffar sig de flesta en karatedräkt (gi). När det är dags för gradering måste du ha dräkt.

Vad kostar en dräkt (Gi på japanska)?
Beroende på storlek kostar en nybörjaredräkt från 300.-. Då ingår även ett vitt bälte.

Hur ofta kan man gradera sig?
Det varierar mellan klubbarna men i de flesta fall är det 2-3 gånger per år som du kan göra en test för ett högre bälte.


Är det svårt att gradera sig?
Om du kommer regelbundet på träning kan du vara säker på att klara din gradering. På de flesta klubbar måste du komma ett visst antal gånger per termin för att få gradera dig.


Kan verkligen jag bli bra i karate?

En vanlig missuppfattning är att man måste vara vältränad för att börja. Har du bara en normal kondition går det bra att börja. Karate är inte i första hand en tävlingssport, det är ett självförsvarssystem och bra motion vilket även utvecklats till tävlingssport. Konditionen bygger du upp efterhand.


Karate passar alla,
gammal som ung, kille eller tjej. Du måste dock ha fyllt åtta år för att börja träna.


Klubbarna har nybörjare-, barn-, ungdoms- och vuxen- grupper,  i sin tur är uppdelade i bältesgrader för att träningen ska bli så effektiv som möjligt.
 

De flestas mål är svarta
bältet. Men för andra är
detta bara början.

Du börjar med kyu-grader och när du klarar ditt svarta bälte kallas det DAN-grader. Det finns även olika DAN varför du kan fortsätta träna och gradera dig hela livet.

 
 
 
         
SKÅNES KARATEFÖRBUND.
c/o GAK ENIGHET
Fagerstagatan 1, 214 44 Malmö.

  Ordförande Leif Almö
Email: almo [at] scandnet.com
  Drift av webbsida: ScandNet AB
För tekniska frågor om karate.se kontakta
webmaster [at] karate.se